044 594-30-30
01014 Україна, м. Київ,
бульв. Лесі Українки, 29
В Україні запрацював е-сервіс захисту громадян, які інвестували в будівництво житла: як він працює

В Україні запрацював електронний механізм захисту інвесторів, які вкладають у будівництво. Відтепер вони зможуть реєструвати речові права на житло, яке знаходиться на етапі будівництва або буде побудовано.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації.

Що зміниться

"Забудовники через єдину державну електронну систему в сфері будівництва (ЄДЕСС) можуть подавати заяви про реєстрацію прав на об'єкти, які будуть побудовані, і потім передавати ці права покупцям. Це вбереже громадян від можливих корупційних схем і махінацій, пов'язаних з купівлею житла», — йдеться в повідомленні.

Ще до здачі об'єкта в експлуатацію українці можуть зареєструвати свої речові права на житло. Також завдяки оновленому механізму забудовник не може без узгодження з власником змінювати технічні характеристики квартири.

Як було раніше

Раніше громадяни були змушені тільки укладати із забудовниками попередній договір купівлі-продажу нерухомості або угоду про наміри. Відповідно до цього Покупець погоджується придбати майно, а продавець продати житло саме цій людині. Але такі угоди не давали права власності на житло, а лише служили підготовкою до укладення основної угоди, яка підписується вже після здачі об'єкта в експлуатацію.

Це призводило до корупційних схем. Зокрема, коли забудовники одну і ту ж квартиру могли «продавати» кілька разів різним людям.

Всі об'єкти будівництва, дозволи на будівництво яких видані після 10 жовтня 2022 р., зобов'язані реєструвати спеціальні речові права на майбутню нерухомість. Перевірити дату отримання дозволу на будівництво можна в реєстрі будівельної діяльності на порталі ЄДЕСС в розділі «декларативні та дозвільні документи».

Джерело: finance.ua

Пошук